Beleggen in Belgische pareltjes

Belgische aandelen parels. Kopen en op de plank leggen.

Wanneer er gedacht wordt aan beleggen dan wordt dit meestal met Wall street geassocieerd. Er zijn echter ook veel pareltjes dichterbij huis. In het seminar dat op 30 augustus 2021 werd gegeven door de aandeelhouder.nl kwamen 10 Belgische pareltjes aanbod. Hieronder volgt een samenvatting van de interessante beurs parels. Een deel van deze pareltjes keert ook nog eens dividend uit.

D’ieteren

D’Ieteren (ticker: DIE.BR ) is een Belgische importeur en distributeur van auto’s. De aandelen staan gequoteerd op de Euronext Brussels en maakt deel uit van de beursindices BEL MID en Next 150

Het bedrijf heeft een belang in de volgende bedrijven:

  • D’Ieteren Auto (100% in eigendom) staat in voor de invoer en de distributie van voertuigen van diverse automerken van vooral de Volkswagen Groep. Bij D’Ieteren Car Centers wordt onderhoud gepleegd aan voertuigen;
  • Belron (voor 54,85% eigendom) actief met het herstellen en vervangen van autoruiten. Het is actief in 39 landen en handelt onder merknamen als Carglass, Safelite en Autoglass;
  • Moleskine (voor 100% aandeelhouder) ontwikkelt en verkoopt notebooks en schrijf-, reis- en leesaccessoires.
  • TVH Parts (40% eigendom) onderdelen van heftruck, material handling, hoogtewerkers en industriële voertuigen.[2]

De koers van Dieteren is de laatste tijd al erg opgelopen. Het belang in Carglass is nog niet volledig in de koers verwerkt. Carglass is namelijk 1 van de weinige glas herstellers die gespecialiseerd zijn in het vervangen van autoruiten waarin elektronica verwerkt is. Het gebruik van Elektronica in autoruiten neemt jaarlijks met zo’n 4% toe.

EuroNav

Euronav (Ticker: EUR.BR) is een olievervoerder en heeft de beschikking over 82 Olietankers. Op dit moment is de koers zo’n 7 euro. De oorzaak hiervan is dat er onvoldoende vraag naar olie is. Komt deze vraag na de pandemie weer op gang, dan kan de koers weer terugveren naar 10 euro of meer.

X-Fab

X-Fab (Ticker: XFAB.PA) is een semiconductor leverancier genoteerd aan de beurs van Parijs. X-Fab is bezig met het ombouwen van de 6e fabriek en krijgen hiermee productie capaciteit om meer semiconductors te produceren. Gezien de krapte op de Chip markt kan dit dus wel eens een groeiaandeel zijn.

GBL

GBL (Ticker: GBLB.BR) is een holding maatschappij (net als bijvoorbeeld Nederlandse HAL). GBL is opgericht door een van de rijkste Belgen Albert Frére. De portefeuille bestaat onder meer uit adidas, Canyon, GEA Group,I merys,Holcim, Mowi,Ontex,Parques Reunidos, Pernod Ricard, SGS, Umicore, Webhelp. Daarnaast heeft men nog een 10 tal deelnemingen in niet beurs genoteerde ondernemingen.
Het beleid is om tussen de 75 en 100% van de ontvangen dividend stroom uit te keren aan de aandeelhouders. De huidige intrinsieke waarde van deze holding is € 142,89.Met de huidige koers van net onder de € 100,- is er dus nog wel een koers potentieel. Zolang deze niet is weggewerkt kan er worden genoten van zo’n 2,5% dividend rendement.

Xior

Xior (Ticker: XIOR.BR) is een bedrijf dat zich focust op het huisvesten van studenten (studenten kot). Op dit moment richten ze zich op de landen België, Nederland, Spanje, Portugal. Gezien het verwachte tekort van 50.000 kamers in nederland de komende jaren is hier duidelijk sprake van een groeimarkt. Met een beperkte schulden last, een dividend rendement van 2,7%. en een verwachte groei in het aandeel vastgoed objecten kan dit wel eens een groeikandidaat worden.

Umicore

Umicore (Ticker: UMI.BR) focust zich op het recyclen van materialen. Voorbeelden hiervan zijn Katalysatoren, batterijen en mobiele telefoons. Vooral van de recycling van batterijen wordt de komende jaren veel verwacht. Hiermee kan dit bedrijf wel eens hard gaan groeien. Wil je echter breder in de markt zitten dan kun er ook een positie in GBL genomen worden.

Barco

Barco (Ticker: BAR.BR) is een leverancier van ‘Big’ Screens. Zij leveren o.a. aan bioscopen, Medische monitoren , Clickshare. Door de Corona pandemie is dit bedrijf echter midscheeps geraakt. Waardoor de koers nog lang niet op het niveau van voor de pandemie gekomen is. De licentie om clickshare te mogen leveren kan er voor zorgen dat zodra kantoren meer hybride gaan werken deze technologie volop gaat worden ingezet. Het kan dus zijn dat de koers daarna weer terugkeert naar het oude niveau.

Conclusie

Uit bovenstaande lijst kan geconcludeerd worden dat voor het vinden van pareltjes niet altijd naar Amerika gekeken hoeft te worden. Ook in België zijn voldoende ondergewaardeerd aandelen te vinden.

Loading