Een portefeuille voor de luie belegger

de luie belegger

Veel mensen denken wel over beleggen, maar hebben dan de vraag hoe dan? En hoeveel tijd kost dat dan? 2 eenvoudige vragen met wellicht ook eenvoudige antwoorden. Als luie belegger wil je er in ieder geval niet te veel tijd aan kwijt zijn.

Hoeveel tijd kost beleggen?

Als het gaat om de vraag hoeveel tijd beleggen kost, dan kan het antwoord tweeledig zijn. Als je namelijk in individuele aandelen wil beleggen en die ene klapper van 1000% of meer wil maken, dan moet je er best veel tijd in steken. Ga je voor een beter rendement dan het spaarbankboekje dan wordt het antwoord veel simpeler. Je bent dan namelijk 15 minuten per maand bezig om in te loggen, geld over te maken en te verdelen in verschillende ETF’s.

Hoe te beleggen?

Als het gaat om hoe je kunt beleggen gaat, dan zijn er ook daar weer twee antwoorden mogelijk. Namelijk bij de individuele aandelen moet je eigenlijk een beetje de vinger aan de pols houden. Dat betekent onder andere kijken naar de kwartaalcijfers en het nieuws in de gaten houden. Wanneer je ook hier kiest voor het laten beleggen door ETF’s dan wordt het ook hier makkelijker. De enigste keuze die je hoeft te maken is, waar wil ik in beleggen?

Wat is een ETF?

De volgende vraag die altijd gesteld wordt is: wat is dan een ETF. De term ETF staat voor Exchanged Traded Fund. Wat eigenlijk wil zeggen dat het een index(exchange) volgt. Inmiddels zijn er vele honderden fondsen waar in te beleggen is. Zo zijn er fondsen voor het beleggen in water, energie, die de Amerikaanse S&P 500 volgen etc. Helaas heeft de Europese unie een regel ingesteld die voorkomt dat Europeanen zomaar een ETF kunnen kopen, maar dat dit alleen is toegestaan als er een (voor Nederland) een Nederlands paspoort van de ETF is waar in staat waar het in belegd, wat de kosten zijn en waar e.a. aangeschaft kan worden.

Kosten van een ETF

Wanneer er over beleggen gesproken wordt, dan is een van de zaken waar rekening mee gehouden moet worden de kosten. Wanneer gekozen wordt voor beheerd beleggen, dan zijn de kosten tussen de 1 en 1,5% van het beheerd vermogen. Bij ETF’s is dat meestal lager. Hier liggen de kosten tussen 0,2 en 1% per jaar. Van deze kosten ontvang je geen rekening, maar deze wordt verrekend met de beurskoers van de ETF.

Een mogelijke voorbeeld portefeuille met behulp van ETF’s

Als er gekeken wordt naar een voorbeeld portefeuille dan kun je deze opbouwen uit tussen de 3 en 10 ETF’s. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende combinatie

  • Wereldwijde ETF
  • Opkomende markt ETF
  • Hoogdividend ETF
  • Groei ETF

De wereldwijde ETF

Wanneer je zoekt naar een wereldwijde ETF dan geeft het internet meestal VWRL als 1e keus. Deze ETF bestaat uit 3618 aandelen van over de hele wereld. De jaarlijkse kosten bedragen 0,22%. Wanneer je op 1 juli 2016 € 10.000,- hierin zou hebben belegd dan zou dat nu (juli 2021) € 20.000 euro waard zijn. Daarnaast ontvang je zo’n 3,5% dividend per jaar. Als alternatief kun je kijken naar Van Eck Sustainable world. Deze ETF belegd in 250 aandelen wereldwijd die zich bezig houden met duurzamer produceren. Het dividend rendement is zo’n 1,75%. Vanaf augustus 2016 tot nu heeft een rendement van 85% gemaakt.

Opkomende markt ETF

Opkomende markten kunnen sneller groeien dan volwassen markten. Een voorbeeld van een ETF die belegd in opkomende markten is iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF. Kortweg Emim. Een hele mond vol, maar er wordt belegd in 3000 bedrijven. Het 5 jarig rendement is zo’n 10% per jaar. De kosten bedragen 0,18% per jaar. Welke voor het aantal bedrijven in deze ETF erg laag is.

Hoog dividend ETF

Een hoog dividend ETF zorgt ervoor dat het fonds minder hard groeit. Er wordt immers geld uitgekeerd aan de aandeelhouders. Echter met dit geld is het mogelijk om weer nieuwe fondsen kopen. Als voorbeeld van een hoogdividend ETF is de van Eck dividend leaders ETF. Deze ETF keert ongeveer 4% per jaar uit aan dividend. De koers is sinds juni 2016 met zo’n 50% gestegen. Er wordt belegd in de 100 best uitkerende dividend fondsen. De kosten bedragen 0,28% per jaar.

Groei ETF

Als laatste kan er een kleine nuance in de portefeuille worden aangebracht door een groei ETF op te nemen. Onder een groei ETF wordt een ETF verstaan waarvan verwacht mag worden dat door de trendgroei in de markt deze ETF zoveel momenten krijgt dat de koers exponentieel kan groeien. Twee mogelijke trends van de toekomst zijn:

  • Elektrisch rijden
  • Digitalisering

Wanneer gekeken wordt naar elektrisch rijden dan is de Ishares Electric Vehicle ETF een leuke keuze.
Deze ETF bestaat nog niet zo lang, maar heeft toch al een indrukwekkend rendement van 20% per jaar. In 2021 is deze ETF reeds 60% gestegen. Er wordt in 106 bedrijven geïnvesteerd. De kosten bedragen 0,4% per jaar.

Als er gekeken wordt naar Digitalisering (steeds meer gaat digitaal) dan is de Ishares Digitalisation ETF een optie.

Deze ETF heeft een rendement behaald van 120% over de afgelopen 3 jaar. De kosten bedragen zo’n 0,4% per jaar. Er wordt in 245 bedrijven geïnvesteerd.

Conclusie

Wil je kans maken op een hoger rendement dan op de spaarrekening dan is het beleggen in ETF’s een mogelijk alternatief. Een aantal van bovenstaande ETF’s zijn onderdeel van De Giro Kernselectie en kunnen zonder aankoop kosten worden aangeschaft.

Loading